Emlakçılık Belgesi Nasıl Alınır 2020
Emlakçılık Belgesi Nasıl Alınır 2020
2018 yılında Resmî Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren Taşınmaz ticareti hakkında yönetmelik gereği yetki belgesi olmayan kişi ve emlak ofisleri gayrimenkul alım ve satım işlemleri yapamayacak. Emlakçılıkla uğraşan çok sayıdaki kişiyi ilgilendiren bu yeni düzenleme sayesinde haksız rekabetin ortadan kalkacağı ve taşınmaz almak isteyen vatandaşların mağduriyetinin azaltılması hedefleniyor. Peki, yeni çıkan bu yasa ile emlakçı olabilmek için ne yapmak gerekiyor? Ya da emlakçı yetki belgesi nasıl alınır? Akıllara takılan bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık. İşte detaylar…
Emlakçılık Yetki Belgesi Alma Şartları Nelerdir?
Bilindiği üzere emlakçılık / gayrimenkul danışmanlığı faaliyeti gösterebilmek için işletme sahiplerinin yetki belgesi sahibi olmaları gerekmektedir. Başvurunun Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden yapılması gereken yetki belgesi, her bir işletme için ayrı ayrı düzenlenmekte olup devredilemez özelliği taşımaktadır.
Türkiye genelinde bulunan ve MYK tarafından yetki verilmiş belgelendirme kuruluşlarına başvuru yaparak emlakçılık mesleki yeterlilik belgesi alabilirsiniz. Yetki belgesinin geçerlilik süresi 5 yıldır ve yetki belgesine başvurabilmek için aşağıdaki şartları taşımak gerekmektedir:
Öncelikle faaliyet gösterilecek olan işyerlerinin 30 m2’lik ofis zorunluluğu gibi gerekli bazı şartları taşıması sağlanmalıdır. Daha sonra ise;
• Meslek odasına kayıtlı olunmalıdır.
• Gelir / kurumlar vergisi mükellefi olunmalıdır.
Esnaf, tacir ve benzeri şahıs işletmelerinde işletme sahibinin; (A.Ş., Ltd.Şti. vb) sermaye şirketlerinde ise temsile yetkili en az bir kişinin ve şubelerde ise şube müdürünün yetki belgesi zorunlu hale getirilmiştir. Emlakçılık yetki belgesi almak için başvuru yapacak kişilerin aşağıdaki şartları taşıması gerekiyor. Bunlar;
• 18 yaşını geçmiş olmak
• En az lise mezunu olmak
• İflas etmemiş yahut itibarı yerine gelmiş olmak
• Konkordato ilan etmemiş olmak
• Kasten işlenen bir suçtan dolayı hüküm giymemiş olmak
• Ticaret / sanat icrasında hükmen yasaklanmamış olmak
• Ulusal yeterliliğe dayalı Seviye 5 olarak sınıflandırılan mesleki yeterlilik belgesi sahibi kişilerden olması gerekmektedir.
Eğer işletme birden fazla yetkiliye sahipse sadece birinin ulusal yeterliliğe dayalı mesleki yeterlilik belgesi sahibi (Seviye 5) olması yeterlidir.
Emlakçılık Yetki Belgesi için Son Tarih 31 Ağustos
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmeden önce işletme yetki belgesinin olup olmadığı kontrol edilecek ve yetki belgesi olmayan işletmelere ruhsat verilmeyecektir. Benzer şekilde yetki belgesi iptal edilen işletmelerin de işyeri açma ve çalışma ruhsatları iptal edilecektir.
Son olarak 5 Haziran 2018’den önce emlakçılık / gayrimenkul danışmanlığı faaliyeti gösteren işletmelerin 31 Ağustos 2020 tarihine kadar yetki belgesi almaları gerekmektedir.