Müşteri Hizmetleri
0850 305 46 65


 

Servis Aracı Şoförü Mesleki Yeterlilik Belgesi

SC Belgelendirme > Servis Aracı Şoförü Mesleki Yeterlilik Belgesi

Servis Aracı Şoförü Kimdir?

 

Servis Aracı Şoförü Mesleki Yeterlilik Belgesi

 

Servis Aracı Şoförü (Seviye 3); iş sağlığı güvenliği, kalite yönetim sistemi ile çevre ve trafik kurallarına uygun olarak, ticari olarak tescil edilmiş bir minibüs veya otobüs türü taşıtı kullanarak belirli bir güzergah doğrultusunda öğrenci, personel ve/veya diğer yolcuların ulaşımını sağlayan nitelikli kişidir

 

Servis Aracı Şoförü Ne İş Yapar?

 

Servis Aracı Şoförleri aşağıdaki görevleri yerine getirirler:

 

• İş sağlığı ve kurallarına uygun hareket ederler.
• İş organizasyonu yapar.
• Servis öncesi sürüş hazırlığı yapar.
• Öğrenci ulaşımını sağlar.
• Personel ulaşımını sağlar.
• İş sağlığı ve güvenliği ve acil durum önlemlerini uygular.

 

Neden Servis Aracı Şoförü Mesleki Yeterlilik Belgesi Almalıyım?

 

OKUL SERVİS ARAÇLARI YÖNETMELİĞİ Madde 9 F Bendi’nde okul taşımacılığı yapanların Mesleki Yeterlilik belgesine sahip olması gerektiği belirtilmektedir. Ayrıca geçici maddede bu maddenin 03.09.2020 tarihi itibariyle yürülüğe gireceği belirtilmektedir.
“21/9/2006 tarihli ve 5544 sayılı Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanunu çerçevesinde alınan mesleki yeterlilik belgesine sahip olmak”
“Bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinin uygulamasına 3/9/2020 tarihinde geçilir.”
Görüldüğü üzere 25 Ekim 2017 tarihli Okul Servis Araçları Yönetmeliği’nde yeni eğitim dönemi ile Mesleki Yeterlilik Belgesi şart koşulmuştur.


Servis Aracı Şoförü Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?

 

MYK kurumu tarafından yetkilendirilen SC Belgelendirme kuruluşuna başvuruda bulunarak, Servis Aracı Şoförü mesleki yeterlilik belgesi alabilirsiniz. Online başvuru için, internet adresini kullanabilirsiniz. Başvuru formunu doldurduktan sonra, ıslak imzanızın olması şartıyla bizzat getirebilir ya da diğer belgelerle birlikte adresimize gönderebilir veya bilgi@scbelgelendirme.com.tr adresine mail atabilirsiniz.

 

Belgelendirme Şartları Nelerdir?

 

Servis Aracı Şoförünün (Seviye 3);

 

• 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun ilgili maddelerinde belirtilen sürücü belgesine,
• SRC 2 mesleki yeterlilik belgesine,
• Yetkili merkezden alınmış “Psikoteknik Test Raporu”na sahip olması ve
• Türk Ceza Kanununun “Cinsel saldırı” başlıklı 102.,”Çocukların cinsel istismarı” başlıklı 103.,

“Reşit olmayanla cinsel ilişki” başlıklı 104., “Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” başlıklı 109., “Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti” başlıklı 188., “Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma” başlıklı 190., “Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak” başlıklı 191., ” Fuhuş” başlıklı 227. ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun “Sarhoşluk” başlıklı 35. maddelerindeki suçlardan affa uğramış olsa bile hüküm giymemiş olması gerekmektedir.

 

Sınav Hakkında Bilgiler

 

Servis Aracı şoförü mesleki yeterlilik belgesi sınavı iki aşamada gerçekleştirilmektedir. İlk aşamada teorik sınav yapılır. Bu sınavda adaylara 40 adet soru sorulur. 4 adet çoktan seçmeli cevap hakkı vardır ve teorik sınavda adayların en az %60 oranında başarı sağlaması gerekmektedir.
Performans yani uygulama sınavında adayların en az %80 oranında başarı göstermesi beklenmektedir.

 

Belgelendirmede Hangi Birimler Yer Alır?

 

Sınavlar, yazılı ve performans (uygulama) olmak üzere 2 aşamalı olarak gerçekleştirilir. Aday, her iki sınavda da başarılı olması durumunda başarılı kabul edilir. Belge almaya hak kazanamayan adaylara, talep etmeleri durumunda, başarılı oldukları birimlerle ilgili bir yazı verilir.


• Adayın mesleki yeterlilik belgesi alabilmesi için A1 İSG, Çevre ve Kalite

• A2: Araç Kontrolü ve Öğrenci/Personel Ulaşımı yeterlilik birimlerinden başarılı olması zorunludur.
• Sınavlarla ilgili detaylı bilgiler belgelendirme programında yer almaktadır.

 

Belge Ne Kadar Süre Geçerlidir?

 

Sınavda başarılı olan adaylara belgeleri verilir ve belgeler 5 yıl boyunca geçerlidir. Her 5 yılda bir belgenin yenilenmesi zorunludur. Belge aldıktan sonra, belge kullanım sözleşmesinin de doldurulup imzalanması gerekmektedir. Belge kullanım sözleşmesine, bu link bağlantısından ulaşabilirsiniz.

 

HEMEN BAŞVURU YAP