Yetki belgesi için Geç Kalmayın son başvuru 31 Temmuz 2021
Yetki belgesi için Geç Kalmayın son başvuru 31 Temmuz 2021
Taşınmaz varlık alım satımı piyasasında yaşanan olumsuzlukların, mağduriyetlerin, merdiven altı satışların, haksız rekabet koşullarının önüne geçmek için taşınmaz mal alım satımı yapan kişilere yetki belgesi zorunluluğu getirilmiştir. Yetki belgesi olmaksızın resmi satış yapılamayacağı gibi yapılan satışlar cezai uygulamaya tabi tutulacaktır.
İlk olarak 5 Haziran 2018 yılında yayımlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile taşınmaz mal alım satımı ile ilgilenen işletmelerin sahip olması gereken özellikler belirtilmiş, aynı zamanda bu işletmelere yetki belgesi zorunluluğu getirilmiştir. İşletmelere gerekli koşulları yerine getirmeleri ve yetki belgelerini almaları için 31 Ağustos 2020 tarihine kadar süre tanınmıştı. Ancak 16 Nisan 2021 tarihinde yapılan yönetmelik değişikliğine göre emlak yetki belgesi başvuruları 31 Temmuz 2021 tarihine kadar uzatılmıştır. Aynı zamanda yeni yönetmeliğe aşağıdaki maddeler eklenmiştir.
Yönetmelikteki değişiklikler;
– Sorumlu Emlak Danışmanlarının lise mezuniyeti şartı ilkokul öğretime düşürülmüştür.
– Lise mezunu olmayan emlakçılar için deneyim süresi 12 ay olarak belirlenmiştir.
– 14 Ekim 2020 tarihi öncesine kadar açılan emlakçılar içinde lise şartı kaldırılmıştır.
– 31 Temmuz 2021 tarihine kadar yapılacak yetki belgesi başvuruları için 5 Haziran 2018 den önce açılışmış olmak yeterli olacaktır.
– 5 Haziran 2018 den önce alınan MEB belgeleri geçerli kabul edilecektir.
Emlak Yetki Belgesi Hakkında Genel Bilgiler
Yönetmelik gereği hem işletme sahiplerinin hem de emlak danışmanlığı yapan çalışanların yetki belgesi alması gerekmektedir. Taşınmaz Ticareti Sistemi üzerinden yapılan emlak yetki belgesi başvurusu sonucunda, her işletmeye ayrı ayrı düzenlenen belgeler devredilemez olup, geçerlilik süresi 5 yıldır. 5 yılın sonunda belgelerin yenilenmesi gerekmektedir. İşletme ile ilgili değişiklik söz konusu ise belgenin üzerinde gerekli değişikliklerin yapılarak yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.
Süresi dolan belgeler için son geçerlilik tarihinden 30 gün önce, güncelleme yapılacak belgeler için ise işletmede değişikliğin gerçekleştiği tarihten 7 gün içerisinde başvuruda bulunulmalıdır. Yetki belgesi olmayan işletmeler çalışma ve işletme ruhsatı alamayacağı gibi yönetmeliğe aykırılık tespit edilen durumlar için idari para cezası uygulaması söz konusudur.