Müşteri Hizmetleri
0850 305 46 65


Kuyumcular İçin Mesleki Yeterlilik Belgesi

SC Belgelendirme > Metal Sektörü  > Kuyumcular İçin Mesleki Yeterlilik Belgesi
Kuyumcu Mesleki Yeterlilik Belgesi

Kuyumcular İçin Mesleki Yeterlilik Belgesi

 

Kuyumcu Kime Denir 

 

Kuyumcu değerli taşlardan ve metallerden çeşitli yöntem ve tekniklerle malzemeye zarar vermeden, kaynak hazırlayan, metal eritme işlemini gerçekleştiren, metali döküm aracılığıyla işleme hazırlayan ve kesilen parçalara şekil veren nitelikli kişidir.

 

Kuyumcu, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine dikkat eden, çevreye zarar vermeden işlem yapan, kaliteli ve en az fireyle malzemeyi işleyen ve ürüne son dokunuşları yapan alanında deneyimli ve mesleki alanda donanımlı kişi olmalıdır. Kuyumculuk mesleğini icra edenlerin Kuyumcular İçin Mesleki Yeterlilik Belgesi seviye 4 almaları gerekmektedir

 

Kuyumcu Ne İş Yapar

 

Kuyumcu, havalandırılması yapılmış ve ortam aydınlatması iyi olan kapalı yerlerde çalışmaktadır. Mesleğini icra eden kuyumcular iş yapım esnasında iş sağlığı ve güvenliği önlemleri bakımından çeşitli kazalara ve yaralanmalara maruz kalabilmektedirler.

 

Kuyumcular hem kendilerinin hem de ortamda çalışan işçilerin can güvenliğinden sorumludurlar.  İş yapma esnasında ortaya çıkabilecek kazalara karşı önlem almak ve tehlikeleri en az indirmek kuyumcuların sorumluluk alanındadır.

 

Kuyumcu Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir

 

Kuyumculuk mesleğini icra edenlerin seviye 4 mesleki yeterlilik belgesini almaları gerekmektedir. Kuyumculuk mesleğini yapabilmek için alınması gereken Kuyumcular İçin Mesleki Yeterlilik Belgesi seviye 4 için herhangi bir ön şart veya koşul bulunmamaktadır.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş SC Belgelendirme kuruluşu tarafından adaylara verilen mesleki yeterlilik belgesi ehliyet niteliğinde, e -devlette kayıtlı, AB ülkelerinde geçerli, ulusal yeterliliği temsil eden belgedir.

 

Kuyumcu Mesleki Yeterlilik Belgesi Almak Zorunlu mudur

 

“Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik” gereğince yetki belgesi almak zorunlu hale gelmiştir. Yetki Belgesi almak için gerekli olan ustalık belgesini almak gerekmektedir. MYK (Kuyumcu Mesleki Yeterlilik Belgesi Seviye 4) alan adaylarımız başka hiçbir şart aranmaksızın (Kuyumculuk İşinde Çalışmış olma şartı ve Kalfalık Belgesi vb) Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Mesleki Eğitim Merkezleri yada Meslek liselerinde sınava girerek Ustalık Belgesi alabilirler.

 Ayrıca kısa bir süreliğine sınava girip başarılı olan adayların sınav ücretleri AB fonundan iade edilmektedir.

 

Kuyumcu Mesleki Yeterlilik Belgesi Nereden Alınır

 

Kuyumcu mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu olmasıyla birlikte bu alanda çalışan veya çalışmayı düşünenler kuyumcu mesleki yeterlilik belgesi nereden alınır sorusunu araştırmaya başladı. Sizler için kuyumcu mesleki yeterlilik belgesi nereden alınır sorunu araştırdık ve sizlerle paylaşacağız.

 

Bu belgeyi almak isteyenler mesleki yeterlilik kurumu tarafından yetkilendirilmiş SC Belgelendirme web sitesinden online başvuru yaparak kuyumcu mesleki yeterlilik belgesini alabilirler.

 

SC Belgelendirme kurumumuzun internet adresinde bulunan online başvuru formunu kendi bilgilerinizi eksiksiz doldurarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. SC Belgelendirme sitesi üzerinden online başvurunuzu yaptıktan sonra kimlik kartınızın ön ve arka yüzünün fotoğrafını bize whatsapp destek hattından yollamanız başvurunuz için yeterli olacaktır.

 

Başvurunuzu tamamladıktan sonra size geri dönüş yapıl acak ve yapılacak sınav hakkında detaylı bilgi verilecektir.

 

Yasa gereğince mesleki yeterlilik belgesi almak isteyenlere teorik (yazılı) ve pratik (uygulamalı) iki sınav yapılmaktadır. Sınavlara katılan ve sınavda başarılı olanlar mesleki yeterlilik sertifikası almaya hak kazanmaktadırlar.

 

Mesleki yeterlilik sertifikası almak isteyenler belgelerini e-devlet üzerinden ve mesleki yeterlilik kurumunun sitesinden de görüntüleyebilirler.

 

Birden fazla meslek alanında iş yapmak istiyorsanız her meslek için ayrı mesleki yeterlilik sertifikası başvurunda bulunabilirsiniz.

 

Her türlü görüş ve önerileriniz için bize SC Belgelendirme whatssapp destek hattımızdan (0216 574 75 17) veya SC Belgelendirme müşteri hizmetlerinden (0850 305 46 65) ulaşabilirsiniz.

sc belgelendirme
No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website