Mesleki Yeterlilik Belgesi Ustalık Belgesi Yerine Geçer mi?
4 Nisan 2015 tarihi itibariyle Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu’nda önemli bir değişiklik yapıldı ve yasalaşarak yürürlüğe giren 6645 sayılı kanun kapsamında belirli mesleklerin icra edilebilmesi için Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğu getirildi. Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfına giren meslek dallarının yanı sıra oto alım satım işi yapanlar ve gayrimenkul sektöründe emlakçı olarak görev anlanıyor.
Yapılan bu yönetmelik değişikliğinin ardından çok sayıda kişi ise Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin ustalık belgesi yerine geçip geçmediğini merak ediyor. Bugünkü yazımızda çok sayıda meslek erbabını ilgilendiren mesleki yeterlilik belgesi nedir ve bu belge ustalık belgesi yerine geçer mi konusunu sizler için araştırdık. İşte detaylar…
Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca alınan bu karar neticesinde bu belgeye sahip olmayan meslek sahipleri artık belli pozisyonlarda görev alamayacak. Ayrıca Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelik uyarınca da Emlak Danışmanları ve Oto alım satımı yapan kişiler için de mesleki yeterlilik belgesinin alınması zorunlu hale getirilmiştir. Bu kanun kapsamında belirtilen mesleklerde görev alacak olan kişilerin MYK tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlara başvuru yaparak belgelerini almaları gerekiyor.
İş hayatına giriş için adeta bir ehliyet olarak kabul edilen Mesleki Yeterlilik Belgesi, belli alanlarda mesleğini icra etmek isteyen kişilerin mutlaka alması gereken belgelerden biridir. Buna göre mesleki yeterlilik belgesi bir nevi o meslekte uzman olduğunuzu gösterir ve ustalık belgesi yerine de geçer. E-devlet sistemine kayıtlı ve tüm AB ülkelerinde geçerliliği olan bu belge sayesinde hem iş imkânlarına daha kolay ulaşabilir hem de mesleğinizde yetkin olduğunuzu firmalara belgelendirebilirsiniz.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Şartı Aranmayan Durumlar Nelerdir?
Emlak yönetimi gibi ilgili bölümlerinden mezun olan kişilerden mesleki yeterlilik belgesi alma şartı bulunmamaktadır. Ancak mezun olunan ilgili bölüm ve alanlar dışında çalışmak isteyen kişilerin yetkili kuruluşların açtıkları sınavlara girerek belgelerini almaları gerekmektedir.