
İnşaat Boyacıları İçin Mesleki Yeterlilik Belgesi
Tehlikeli ve çok tehlikeli meslekler arasında birçok kişiyi ilgilendiren mesleki yeterlilik belgesi kapsamına inşaat boyacıları da dahil edilmiştir. 25 Mayıs 2015 tarihinden itibaren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bankalığı tarafından yayınlanan genelge ile MYK kanununda bir düzenlemeye gidilmiş ve inşaat boyacıları için de mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale getirilmiştir. Dolayısıyla bu mesleği yapan veya yapmak isteyen kişilerin inşaat boyacıları için mesleki yeterlilik belgesi almaları gerekmektedir. MYK belgesi almayan kişiler mesleklerini yapamayacakları gibi aynı zamanda belgesiz çalıştıkları için de çeşitli yaptırımlarla karşılaşabilecektir. Aynı şekilde iş yerleri de ilgili kanun değişikliği nedeniyle belgesiz personel çalıştırmaları da yasaklanmıştır. Peki, MYK belgesi nedir ve inşaat boyacıları için mesleki yeterlilik belgesi nasıl alınır?
Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYK) Nedir?
Mesleki yeterlilik belgesi, tehlikeli ve çok tehlikeli iş sınıfı kapsamında çalışan bireylerin elde etmesi gereken zorunlu bir belgedir. Hem iş vereni hem de işçiyi korumaya yönelik istenilen bir gerekliliktir. Kişinin yapmış olduğu ya da yapacağı mesleğe dair yeterli bilgi birikimine sahip olup olmadığını ölçen bir değerlendirme aracıdır. Aynı zamanda çalışanın kendini ispatlamak için elde ettiği bir fırsattır. Mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu sayesinde yaptığı iş için yetersiz olan bireylerin istihdam edilerek ortaya çıkan para ve zaman kaybının önüne geçilmektedir.
İnşaat boyacıları için mesleki yeterlilik belgesi, yapılan değerlendirmenin sonucunda elde edilir. Bu değerlendirme sınav şeklinde gerçekleşmektedir. Aynı zamanda inşaat boyacıları, devletin destek kapsamı içerisindedir. Dolaysıyla bu belgeyi almak için değerlendirme sınavına giren ve başarılı olan bireyler ödedikleri sınav ve belge ücretini devlet kapsamı içerisinde geri alırlar.
İnşaat Boyacıları İçin Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?
Mesleki yeterlilik belgesinin alınabilmesi için öncelikle MYK tarafından ulusal yeterliliklerde görülmüş ve yetkilendirilmiş kuruluşlara başvurulması gerekmektedir. Bireyler, yeterlilik belgesini elde etmek için bu kuruluşlara başvuruda bulunup çeşitli değerlendirmelere tabi tutulurlar. Değerlendirmeler sözlü ya da sınav şeklinde bu kuruluşlar tarafından gerçekleştirilir.
Kuruluşların adayları değerlendirme tarzı teorik ve performansa dayalı olacak şekilde iki ayrı adımla gerçekleşmektedir. Adaylar mesleki yeterlilik belgesi için girdiği değerlendirmede başarılı olursa sınav ve belge için ödemiş oldukları ücreti devlet desteği kapsamında geri alırlar. Başarılı olan adaylar mesleki yeterlilik belgesiyle beraber aynı formatta olan taşınabilir cüzdan tipinde MYK Mesleki Yeterlilik Kimlik Kartını elde etmeye hak kazanırlar.