Mesleki Yeterlilik Belgesi Konya
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile bazı kanun hükmünde kararnamelerde yapılan değişiklikleri kapsayan kanun tasarısı 04.04.2015 tarihinde TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yürürlüğe girmiştir. Bu kanun tasarısı ile 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu’nda önemli değişiklikler yapılmış ve 6645 sayılı kanunun numarası ile Resmî Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yapılan bu değişikliklerin en önemlilerinden biri de hiç şüphesiz iş dünyasını ve çalışanları ilgilendiren yetki belgesi alma zorunluluğudur. Peki, MYK yetki belgesi nedir ve Mesleki Yeterlilik Belgesi Konya nasıl alınır? Birçok kişinin merak ettiği bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık. İşte detaylar…
MYK Yetki Belgesi Nedir?
MYK yetki belgesi, kişilerin herhangi bir meslekte, MYK tarafından belirtilen ulusal yeterlilikleri taşımaları halinde sahip olabilecekleri bir belge türüdür. Ancak, hemşirelik, eczacılık veterinerlik, mimarlık, mühendislik ve tabiplik gibi en az lisans düzeyinde eğitimini tamamlayan kişiler yetki belgesi kapsamı dışında bırakılmıştır. Bu mesleklerin dışında kalan diğer meslek guruplarına ise ilgili yönetmelik değişikliği gereği MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğu getirilmiştir.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Konya Nasıl Alınır?
Konya’da ikamet eden kişiler MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için MYK’nın yetkilendirdiği sınav ve belgelendirme kuruluşlarına başvuru yapmaları gerekmektedir. Yetkilendirilmiş bu kuruluşlar tarafından yapılan ölçme ve değerlendirme sisteminde başarılı olan adaylara başvuru yaptıkları meslek dalı için yetki belgesi verilmektedir. Mesleki Yeterlilik Belgesi Konya ilinde veren kuruluşlara ulaşmak için MYK web portalı ziyaret edebilir, yaşadığınız bölgeye en yakın yetkilendirilmiş kuruluşların iletişim bilgilerini öğrenebilirsiniz.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Alınmazsa Ne Olur?
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından belirtilen tarihlere kadar yetki belgesini almayan kişiler ise mesleklerini yapamayacakları gibi aynı zamanda 4 bin liradan 25 bin liraya kadar para cezası ödemek zorunda kalabilir. Bu nedenle MYK duyurularını takip ederek size en yakın Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşlarına mesleğiniz ile alakalı başvuru yapmalı ve ilan edilen sınav tarihinde sınava katılarak belgenizi almanız gerekmektedir. MYK tarafından yetkilendirilmiş bu kuruluşlar, başvuru yaptığınız mesleğe göre çeşitli ölçme-değerlendirme sistemlerini kullanmaktadır. Yapılan değerlendirmeler sonucu başarılı olduğunuz takdirde mesleki yeterlilik belgenizi hemen alabilirsiniz.